Quantcast
Channel: Alternatief voor 0900 nummers – VraagAlex
Viewing all articles
Browse latest Browse all 503

De Telefoongids

$
0
0

Het 0900 nummer van de Telefoongids is 0900-0500

Het alternatieve nummer is 020-4086400

Over De Telefoongids

Een telefoongids of telefoonboek is traditioneel een boek met een grote verzameling telefoonnummers gerangschikt op naam en woonplaats. Sinds deze informatie ook via internet te raadplegen is is het gebruik van de papieren versie afgenomen.
In 1881 werd de eerste telefoongids uitgegeven. Meestal is er ook nog informatie aan toegevoegd over het adres en het beroep of bedrijf van de gezochte. Soms is er ook informatie te vinden over zijn/haar mobiele- en fax-nummers en e-mailadressen.

In Nederland is er De Telefoongids & Gouden Gids, die in 45 delen, voor even zoveel gidsgebieden wordt uitgegeven.

European Directories, het bedrijf achter De Telefoongids, nam in 2008 branchegenoot Gouden Gids (Truvo Nederland) over. Sinds mei 2009 komt de samengevoegde gids uit.

De Telefoongids BV is in het voorjaar van 2003 ontstaan door de verkoop van TeleMedia van KPN.

Sinds enige jaren was de telefoongids gecomprimeerd in uitgebreide regiodelen. Voor die tijd was er een hele serie boeken, geheel op alfabet, die je in elk postkantoor kon raadplegen en die grote kantoren in bezit hadden. Gewone abonnees hadden alleen het deel van de regio waar zij woonden. Ook de serie zelf was op alfabet: de reeks begon bij Aadorp (O) en eindigde bij Zijtaart (N-B). Dit was in 1984 voor de redactie van het Noord-Hollands Dagblad de aanleiding om een serie artikelen te publiceren over de betreffende steden, dorpen en buurtschappen die “op de rug van het telefoonboek” stonden vermeld. Men ging dan naar bijvoorbeeld Aadorp toe en maakte een impressie, met enkele foto’s.

De Telefoongids

Meer weten? Klik hier.

Einde aan de Telefoongids

Tweede Kamerleden vinden het een goed idee om de telefoongids niet langer ongevraagd bij iedereen te bezorgen. Maar dat betekent niet dat ze de Telecomwet gaan aanpassen, zoals eerder gemeld.

Aanleiding voor het standpunt is een actie van Alexander Klöpping die het domein sterftelefoongidssterf.nl registreerde. Hij vindt de verspreiding niet meer van deze tijd en zou graag zien dat er een zogeheten opt-in systeem komt voor de gids: dan zou de gids alleen gestuurd worden naar mensen die hem aanvragen. Een gesprek met hem zie je hiernaast.

De Telefoongids is niet blij met zijn actie. Vorige week liet directeur Bouten weten dat het bedrijf juridische stappen overweegt. Klöpping zou merkinbreuk plegen en imagoschade veroorzaken, vooral vanwege het woordje ‘sterf’.”

Houdbaarheidsdatum

We spraken vanochtend weer met Klöpping die zegt dat ook de Kamer vindt dat het allemaal veel te lang heeft geduurd. “De Telefoongids zegt altijd: wij moeten dit van de wet. Dat klopt niet helemaal, ze hebben wel een verplichting om de telefoonnummers aan te bieden, dat doen ze ook op internet, maar er is geen verplichting om dat op papier te doen.”

“Ik denk dat dit iets is waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verlopen was, maar dat alleen iemand het nog een tikje moest geven. Klöpping kreeg heel veel reacties op zijn actie: “De meest bizarre reactie kwam van een man die me mailde op Facebook, die zei: ‘Ik ben zowel bezorger van de telefoongids als de ophaler van oud papier in mijn stad. Ik breng die dingen op maandag weg en dezelfde week kom ik ze ophalen als oud papier dat naar China gaat om recycled te worden’.”

NEE-NEE

In Amsterdam en Den Haag wordt al gestest met het opt-insysteem. Daar krijgt een deel van de mensen met een NEE-NEE-sticker alleen nog maar een kaartje in de bus. Als ze de telefoongids willen ontvangen dan kunnen ze die via dat kaartje aanvragen. Maar de rest van Nederland krijgt gewoon nog elk jaar een telefoongids.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 503


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>