Het 0900-nummer van Tros Abonnementen is 0900 9770
Het alternatieve nummer is 035- 6715715
Over Tros Abonnementen
De TROS werd opgericht in 1964 als reactie op de invoering van de anti-REM-wet. Vanaf het REM-eiland had een piratenomroep, TV Noordzee, korte tijd televisieprogramma’s uitgezonden van buiten de territoriale wateren. De overheid kon eerst niet optreden maar maakte hier door deze speciale wet toch een eind aan. Maar vele kijkers misten de leuke programma’s. De “erfgenamen” van het REM-eiland sprongen daarop in. Zij wisten in korte tijd van aspirant-omroep via de C- en de B-status uit te groeien tot een A-omroep. Ze nam ook omroepsters van het REM-eiland over (onder andere Mary Schuurman).
In het verzuilde omroepbestel, waarin de deelnemers allen in de jaren twintig waren ontstaan, was de komst van de TROS als een steen in de vijver. De nieuwe omroep ging niet uit van godsdienstige of politieke beginselen, en wilde alleen de programma’s brengen die de kijkers wilden zien.
De kijkers wilden vooral Amerikaanse series en luchtige programma’s zien, dat bleek al spoedig. En ook de oude omroepen gingen uit lijfsbehoud meer Amerikaanse series en luchtige programma’s in hun programmering stoppen. Dit verschijnsel werd al snel vertrossing genoemd. Vooral in de jaren zeventig lag dit nogal onder vuur: sommigen vonden dat de oude omroepen niet moesten buigen voor een op plezier en gemak gerichte houding en “oppervlakkigheid” van de gemiddelde kijker en zich moesten (blijven) richten op educatie, cultuur, zingeving en een politieke cq. levensbeschouwelijke ondertoon. Dat was immers hun bakermat. De concurrentiestrijd was (behalve bij de Evangelische Omroep) echter sterker dan het principe. De TROS stond in de jaren zeventig ook als “rechts” bekend. Dit kwam vooral door haar actualiteitenrubriek TROS Aktua met presentator Wibo van de Linde, die VVD-achtige standpunten in de ether bracht. Dat viel bij de grotendeels progressieve media niet goed. Vooral toen bleek dat de traditionele achterban van de VARA, de arbeiders, liever naar de ontspannende programma’s van de TROS keken dan naar “hun” sociaaldemocratische omroep.
Ook op de radio deed de TROS het goed. Op Hilversum 3 zond de TROS de hele dag op donderdag uit en dit was één van de best beluisterde dagen. Bekende disc jockeys uit de jaren tachtig waren Hugo van Gelderen, Ad Roland, Tom Mulder en Ferry Maat. Op de andere zenders waren presentatoren zoals Wim Bosboom, Ellen Brusse, Ron Brandsteder en Gerard de Vries te horen.
In 1987 deed de omroep samen met Veronica en de AVRO een eerste poging als commerciële omroep verder te gaan. Dit is uiteindelijk niet gelukt. In 2004 werd het 40-jarig jubileum gevierd.
De TROS brengt twee televisiegidsen uit: Tros Kompas en TV-krant.
Toen het huidige publieke omroepbestel in 2004 onder vuur lag dreigde de TROS commercieel te worden, met een Vlaamse partner (VTM), maar zag hier in december 2004 af. In 2005 kwamen er echter nieuwe geruchten dat de TROS toch nog op zoek was naar een commercieel alternatief, nu met SBS Broadcasting, dat in Nederland de zenders SBS6, NET 5 en Veronica exploiteert.
Op 6 mei 2011 werd bekend dat AVRO en TROS gaan kijken of ze kunnen fuseren, naar aanleiding van kabinetsplannen om het aantal publieke omroepen te verminderen. Op 29 juni maakt de TROS bekend dat een vrijwillige fusie er hoogstwaarschijnlijk niet in zit.